Водни помпи

Водни помпи - как лесно да направим правилния избор. За подробна информация, натиснете тук

Хидрофори

Какво знаем за хидрофорите? Имаме ли нужда от такъв уред? Как най-лесно да изберем правилния хидрофор. Научете повече тук

Система с обратна осмоза

1. Увод.
Понастоящем системите за пречистване на водата по метода на обратната осмоза са най-добрият начин на получаване на чиста питейна вода, като имаме предвид инвестицията при закупуване и разходи за поддръжка. Разбира се съществуват и други методи при които се получава същият или по-добър резултат, но прилагането им в домашни условия не е обосновано поради високата цена и големите размери на уредите.
Системите за обратна осмоза отстраняват почти всички замърсявания намиращи се във водопроводна или сондажна вода.
„Сърцето” на всяка система за обратна осмоза е осмотичната мембрана. Тя отделя замърсяванията от чистата вода.

2.Замърсявания премахвани със системата за обратна осмоза.

На практика водата преминала през системата за обратна осмоза е годна за пиене, а това на 100% е сигурно след преваряване. Ако искаме 100% сигурност водата да е чиста от микробиологични замърсявания можем да монтираме UV стерилизатор.

 Система с обратна осмоза  филтри за вода с обратна осмоза

3.Понятия отнасящи се към системата за обратна осмоза.

Reverse Osmosis – Обратна осмоза
RO – Reverse Osmosis

Механичен (седиментен) филтърен патрон – произведен от полипропиленови влакна или полипропиленов шнур (може и от полиестер). Спира неразтворени във водата замърсявания (т.нар. механични замърсявания). В системите за обратна осмоза се използват механични патрони с различна точност на филтрацията.Обикновено това са два филтъра – единият спира частици по-големи от 20μ, а другият по-големи от 5 μ. Филтърът 20 μ предпазва следващия го в системата филтър от активен въглен. Филтърът 5μ задържа евентуално изплакнати прашинки от активния въглен да не отиват към следващата го в системата мембрана.

Филтър от активен въглен – произведен от активиран битумен въглен или въглен от кокосови черупки. Основното му предназначение в системата е отстранявайки хлора да предпазва мембраната за обратна осмоза.

Осмотичната мембрана – полупропускливата мембрана е произведена от полиамид. Отделя водата от намиращите се в нея замърсявания. Тя се явява основната част от системата. Предварителните филтри само предпазват мембраната подготвяйки водата, а крайните (усъвършенстващи) подобряват вкуса и мириса на пречистената от мембраната вода и я насищат с минерали.

Предварителни филтри (префилтри)– най-често това е набор от три филтърни патрона механични 20 μ , 5 μ и филтър от активен въглен.
Тези филтри предварително подготвят водата преди основното й пречистване от осмотичната мембрана.

Крайни филтри (постфилтри, усъвършенстващи) – филтри монтирани след мембраната за обратна осмоза, подобряват вкуса и мириса на водата. Обикновено това са филтър от активен въглен от кокосови черупки и минерализатор от доломитни скали.

Постфилтър от активен въглен – в по-добрите системи произведен от кокосови черупки. Основно премахва попаднали във водата летливи субстанции.

Минерализатор от естествени доломитни скали – монтиран на края на системата обогатява водата с необходимите за човешкия организъм минерали (калций, магнезий, натрий, калий), придава на водата неповторим вкус на изворна вода. Понеже пречистената с осмотичната мембрана вода е изчистена от повечето от минерални елементи затова се налага добавянето им. Пълнежът на минерализатора се състои от натурални доломитни скали.

Буферен съд(водосъдържател) – обикновено е с обем 15л от които полезният обем е 10л. Понеже процесът на пречистване на водата с мембрана за обратна осмоза е много бавен ( водата се прецежда буквално капка по капка), за да може постоянно да разполагаме с достатъчно количество чиста вода, се налага тя да се събира в специален съд под налягане. Напълването на съда обикновено трае 1,5-4 часа. Времето варира в зависимост от налягането във водопроводната мрежа, вида и състоянието на мембраната като първите няколко литра се събират по-бързо от следващите.

Канелка – служи за наливане на вода, обикновено е с две ръкохватки. С отваряне на едната получаваме само пречистена с осмотична мембрана вода (най-често тази вода се използва за ютии), а от другата тече обогатена с минерализатор вода (питейна вода).

Ограничител на потока – отговаря за точните пропорции между пречистена и изхвърлена замърсена вода. По време на пречистването мембраната отхвърля ок. 70% от преминаващата вода. В изхвърлената в канализацията вода се намират почти всички замърсявания, а малка част от пречистената вода служи за измиване на мембраната, предпазвайки я от преждевременно изхабяване.
Вход към канализацията – скоба за канализационна тръба, към която се закрепва маркуч от ограничителя на потока. Тази връзка осигурява автоматично изхвърляне на мръсната вода в канализацията.

Маркуч – произведен от полиетилен (LDPE). Използва се във всичките връзки на филтрите в системата. Външният му диаметър е 6мм и е съобразен със стандартните фитинги (бързи връзки).

Фитинги (бързи връзки) – елементите на свръзките (колена, тройници, муфи и др.) със стандартен диаметър на отворите 6мм. Служат за свързване на елементите от системата като филтърни тела, линейни филтри и др.

Филтърно тяло (картридж) - корпус в който се инсталира филтърен патрон.

Присъединител – втулка с три резби: външна и вътрешна напаснати към диаметъра на тръбата на мястото на монтажа на филтъра (обикновено ⅜’’, ½’’, ¾’’) заедно с външна резба ¼’’, на която се навива спирателен кран позволяващ безопасно изключване на системата за смяна на филтрите.

 

Свързани продукти:

 75       ROsistem75 GPD      
Обратна осмоза 75GPD Обратна осмоза RO75GPD
 
филтри за въздух,филтри за вода,омекотители за вода,биде,бидета,обратна осмоза Здравословен живот и здравословност хранене - диети за бързо отслабване Бързо отслабване в домашни условия