Водни помпи

Водни помпи - как лесно да направим правилния избор. За подробна информация, натиснете тук

Хидрофори

Какво знаем за хидрофорите? Имаме ли нужда от такъв уред? Как най-лесно да изберем правилния хидрофор. Научете повече тук

Хроничното замърсяване на въздуха в България

1 copy
  Хроничното замърсяване в България превръща страната в едно от най-смъртоносните места за живеене в света, заради лошото качество на въздуха, пише на сайта си европейското издание "ЮроАктив". Въпреки години усилия за подобряване на мониторинга и за постигане на европейски стандарти в тази насока, проблемите в България не са изолирани и пораждат тревога и за качеството на въздуха в останалите страни членки на ЕС.

От присъединяването си към ЕС през 2007 г. България е постигнала стабилен напредък в подобряването на контрола върху състоянието на околната среда и в приемането на правила за опазване на въздуха и водата си. Анализаторите обаче твърдят, че тези мерки остават пренебрегвани и лошо прилагани и от националните, и от европейските институции.

Ние имаме добри закони и системи за наблюдение, но най-големият проблем е, че няма институция, която да ги прилага, казва Георги Стефанов, експерт по климатичните промени и политики в природозащитната организация WWF. Стефанов отбелязва също, че лично той, като представител на WWF, редовно се оплаква на властите в София за незаконните пожари, например на гуми, запалени, за да бъде изваден металът от тях и предаден за скрап. Бедността също допринася, коментира Георги Стефанов, защото големи общности в страната са зависими от дърва и други мръсни горива за отопление и готвене.Последиците от това както за България, така и за Румъния са смъртоносни. Преди тях се нарежда само Армения по данни на Програмата за развитие на ООН.

Освен токсичното наследство от социализма, за днешните проблеми допринася и остарялата индустриална инфраструктура, както и старите автомобили и средства за масов транспорт. Докладът на ПРООН за човешкото развитие за 2011 г. сочи, че докато смъртността заради лошото качество на въздуха е малко по-високо в Румъния (439 на милион, в сравнение в 437 на милион в България). България е първа в Европа по интензитет на замърсяването.
Нивото на градското замърсяване в страната ни на практика е двойно повече от средното за региона. България бе предупредена от ЕК за нивата си на серен диоксид, който може да доведе до сериозни респираторни проблеми при хората.
 
Според експерти България, заедно с други страни от ЕС, се проваля в прилагането на екологичното си законодателство.
 
Опазването на природата е задължение и самоосъзнаване на всеки един човек. Отговорността, за това какво ще оставим след нас за идните поколения е индивидуална. Създаването и спазването на строги закони при замърсяване е важен фактор, но не решава проблема, ако не се наказват виновните. Колкото повече хора започнат да мислят и действат в правилната посока, толкова повече резултатите ще бъдат видими около нас.
 
Замислете се, бъдещето ни зависи от самите нас!
 
филтри за въздух,филтри за вода,омекотители за вода,биде,бидета,обратна осмоза Здравословен живот и здравословност хранене - диети за бързо отслабване Бързо отслабване в домашни условия