Водни помпи

Водни помпи - как лесно да направим правилния избор. За подробна информация, натиснете тук

Хидрофори

Какво знаем за хидрофорите? Имаме ли нужда от такъв уред? Как най-лесно да изберем правилния хидрофор. Научете повече тук

Котлен камък

kotlen kamyk h2o-air.com       Варовикът или както е по-известен като котлен камък се забелязва като бели петна по чаши, чини, вилици, лъжици, плочки в банята. Много по-натрапчиво е неговото присъствие на места където се нагрява водата, като бойлери, перални, миялни, кафемашини, тенджери и други.

       Причината за появата на котлен камък е твърдата вода, която съдържа значително количество разтворени минерали. Много твърдата вода скъсява много по-бързо живота на водопроводите, електроуредите ви и намалява ефективността на пречистващите препарати. Когато твърдата вода се загрява, карбонатните вещества във водата се утаяват по тръбите и образуват скала. Освен стесняване и запушване на тръбите има и много голяма консумация на електроенергия. Например един бойлер ще трябва да изразходи много повече енергия от нормалното, когато има отлагания на котлен камък в себе си, за да направи водата топла. Сапунът е много по-малко ефективен в твърда вода, защото реагира на формирането на калциева или магнезиева сол в органичните киселини на сапуна. Този вид соли са неразтворими и водят до образуването на сива сапунена утайка, която няма същите почистващи свойства.

           Твърдата вода може да се омекоти чрез преминаване през йонообменна смола. Йонообменните смоли по своето същество са сложни натриеви соли. Водата минава на повърхността на смолата и разтваря натрия който е в нея. Нежеланите калций, магнезий и други катиони се утаяват върху повърхността на смолата. Повечето йони са отстранени в меката вода, но остават натрия и други отрицателно заредени йони. Водата може да се дейонизира със смола, заместваща катионите с водород, а анионите с хидроксид. Така катионите се задържат към смолата, а водорода и хидрооксида, които се освобождават образуват чистата вода.

           За предотвратяване на отлагания на варовик по електроуредите може да се използват препарати от рода на Calgon и Finish. Тяхната цена обаче е сравнително висока и в дългосрочен план по-разумното решение е инвестирането в битова омекотителна инсталация, която се монтира след водомера и омекотява водата в цялото жилище. Налице са и варианти за частично омекотяване - само на водата постъпваща към пералната или съдомиялната машина, чрез използването на омекотяващи картриджи, които осигуряват необходимата защита на водонагревателните уреди от накипи, образувани от солите на калция и магнезия.

karta tvyrda voda h2o-air.com

 
филтри за въздух,филтри за вода,омекотители за вода,биде,бидета,обратна осмоза Здравословен живот и здравословност хранене - диети за бързо отслабване Бързо отслабване в домашни условия