Водни помпи

Водни помпи - как лесно да направим правилния избор. За подробна информация, натиснете тук

Хидрофори

Какво знаем за хидрофорите? Имаме ли нужда от такъв уред? Как най-лесно да изберем правилния хидрофор. Научете повече тук

Дрегерите - полезни и достъпни

dregeri policai i chovek h2o-air.com

  Дрегера за алкохол е устройство за оценка на съдържанието на алкохол в кръвта чрез взимане на проба от издишан въздух. „Дрегер” е продуктово име на серия от модели на един производител (National Draeger) на тестери за измерване на алкохолно съдържание и е регистрирана марка на същите инструменти

 

История:

 jena i dreger h2o-air.com  През 1927 Емил Богън прави серия от изпитвания за следите от консумация на алкохол в издишания от човека въздух. Въпреки това, проучванията за възможностите за използване на издишан въздух за тестване наличието на алкохол в тялото на човека датира още от 1874г., когато се прави наблюдението, че малки количества алкохол се съдържат в издишания въздух.

   Също така през 1927г. един Чикагски химик изобретил дрегер с който издишаният въздух минава през химикали, разтворени във вода които променят цвета си при наличие на алкохол. Едно от приложенията на това изобретение било за съпруги, които да тестват техните съпрузи преди да ги пуснат вкъщи дали са консумирали алкохол.

   Първият дрегер, който практически се използва от пътните полицаи бил изобретен през 1931г. Уредът събирал издишания от шофьора въздух директно в балон, намиращ се в самия уред. Пробата от издишания въздух после била изпомпвана през разтвор на калиев перманганат. Ако има наличие на алкохол в издишаната проба, разтворът променял цвета си. Колкото по-голяма била промяната на цвета, толкова по-голямо количество алкохол имало в издишания въздух. Този вид уред бил произвеждан и продаван от компанията „Стивънсън” в Ред Банк (Ню Джърси).

maj i dreger h2o-air.com   През късната 1927г. в един полицейски случай доктор Горски, съдебен лекар иска проба от заподозрян. Два литра от издишаният от заподозрения въздух съдържат 1.5мл. етанол, затова д-р Горски свидетелства пред съда, че обвиняемият е „50% пиян”. Въпреки, че технологиите за тестване на издишан въздух за наличие на алкохол варират доста, за пръв създател на устройство за определяне на наличието на алкохол в кръвта на база издишан въздух се приема д-р Робърт Боркенщайн (1912-2002). През 1954г. Боркенщайн изобретява своя дрегер, който използва химическо окисляване и фотометричен метод за определяне на концентрацията на алкохол. Изобретяването на дрегер, дава условия на правоприлагащите органи с неинвазивен тест да получат мигновени и точни резултати, които определят концентрацията на алкохол в издишания въздух по време на тестовете. Също така концентрацията на алкохол в издишания въздух може да варира между отделните индивиди, употребяващи еднакви количества алкохол, вследствие на различен пол, тегло или генетично предразположение.

piqn i policai h2o-air.com   Във Великобритания през 1967г. Том Пери Джоунс разработва и пуска на пазара първият електронен дрегер. В „Закона за движение по пътищата на Великобритания” от 1967г. се представя първата законна максимално допустима граница на концентрация на алкохол в кръвта за шофьорите във Великобритания, над която е незаконно правоуправлението на моторно превозно средство. През 1979г. се разработва друга версия на дрегера, която отново на база на промяна на цвета се съди за нивото на алкохол в кръвта. Лабораторията, която го разработва печели „Награда на кралицата за техническо постижение” през 1980г. и започва да се предлага на пазара в световен мащаб. В по-късни модели се използват по-нови технологии, които осигуряват по-надеждни резултати без да се налага да се вземат проби от кръв или урина, които се вземат в полицейското управление.

Химия:

dreger h2o-air.com   Когато потребителят издиша в дрегера всякакво наличие на етанол в дъха се оксидира до оцетна киселина на анода:

CH3CH2OH(g) + H2O(l) → CH3CO2H(l) + 4H+(aq) + 4e-

   На катода атмосферния въздух се редуцира:

O2(g) + 4H+(aq) + 4e- → 2H2O(l)

   Общата реакция е оксидация на етанола до оцетна киселина и вода:

CH3CH2OH(l) + O2(g) → CH3COOH(l) + H2O(l)

   Електрическия ток, произведен от тази реакция се измерва от микропроцесор и се показва като общо съдържание на алкохол в кръвта от дрегера.

Професионален дрегер за алкохол

 
филтри за въздух,филтри за вода,омекотители за вода,биде,бидета,обратна осмоза Здравословен живот и здравословност хранене - диети за бързо отслабване Бързо отслабване в домашни условия